Te kotlety biją na głowę klasyczne mielone. Są o niebo delikatniejsze i bardziej chrupiące
Kotlety mielone to jedno z najchętniej przyrządzanych przez nas dań. Robi się je bowiem szybko i wszystkim smakują. Gdy jednak przygotujecie kotlety Pożarskiego, po prostu się nimi zachwycicie. A to dlatego, że są o wiele delikatniejsze w smaku, niż klasyczne kotlety mielone, a panierka z mini-grzanek wspaniale do nich pasuje.
Co to są kotlety Pożarskiego?
Kotlety Pożarskiego zwane też kotletami pożarskimi, to klasyczne danie kuchni rosyjskiej. Przygotowuje się je z siekanego, a coraz częściej z mielonego mięsa drobiowego lub mieszanego drobiowego i cielęcego. Charakteryzują się wyjątkową delikatnością i soczystością, co jest też zasługą dodanego masła i piany z białek. Do ich panierowania używa się mini-grzanek, dzięki czemu są nadzwyczaj chrupiące.
Jak zrobić kotlety Pożarskiego?
Kotlety Pożarskiego robi się bardzo podobnie do klasycznych kotletów mielonych. Dodaje się do nich namoczoną i odciśniętą bułkę, ale też stopione masło. Mięsną masę warto wyrobić najpierw z żółtkiem, a potem połączyć z ubitym na pianę białkiem. Dzięki temu kotlety będą miały delikatną konsystencję.
Przepis: Kotlety Pożarskiego
Kotlety z mielonego mięsa drobiowego w chrupiących grzankach
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 1 kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
na panierkę:
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mini-grzanek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyBułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Masło rozpuść. Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, masło, żółtko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę. Białko ubij na sztywno, dodaj do mięsnej masy, wymieszaj.
- Formowanie i smażenie kotletówNa jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim rozkłóć jajko, na trzeci wysyp grzanki. Na patelni rozgrzej olej. Z mięsnej masy formuj kotlety. Panieruj w mące, jajku i grzankach. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Jeśli masa na kotlety jest zbyt rzadka, dodajcie do niej trochę tartej bułki.
Jak przygotować minigrzanki?
Minigrzanki można kupić gotowe, jednak bez problemu da się je przygotować domowym sposobem. W tym celu wystarczy pokroić lekko czerstwą bułkę w drobną kostkę, a potem podsuszyć i zrumienić ją w piekarniku lub na patelni. W piekarniku grzanki wystarczy piec ok. 5-7 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przygotowując grzanki na patelni, można to zrobić beztłuszczowo lub podlać je nieco olejem, a wtedy ładnie się zrumienią.